Wêje û Zimanê Kurdî / Kürt Dili ve Edebiyatı / Wêj
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

BERSIVÊ HÎNDARIYAN

BERSIVÊ HÎNDARIYAN

Tarih 16 Eylül 2015, 12:33 Editör Yönetici-Editör

Alıştırmaların cevap anahtarı yayınlandı...

P.1) Aşağıdaki şıklardan hangisinde Kürt Alfabesi’inde olmayan bir harf kullanılarak yanlışlık yapılmıştır?
a) Dar (Ağaç)
b) Ber (Taş)
c) Deşt (Ova)
d) Bızın (Keçî)
e) Ker (Eşek)
Bersiv(Cevap): D şıkkıdır.
 
P.2) Aşağıda verilen cümlelerde kullanılan cînav/kên kesane(kişi zamir) lerden hangisi büklümlüdür?
a) Ew ê gulê bêhn bike( O gülü koklayacak)
b) Em çûn (Biz gittik)
c) Hûn ê wê bixwin(Siz onu yiyeceksiniz)
d) Ew digerin(onlar geziyorlar)
e) We zanî (siz bildiniz)
Bersiv(Cevap): E şıkkıdır.
 
 
P.3) “Derece” kelimesinin Kürtçe karşılığı nedir?
a) Sast
b) Derance
c) Ast
d) Ant
e) Bast
Bersiv(Cevap): C şıkkıdır.
 
 
 
P.4) İlk Kürt Edebiyat dergisi olma özelliği taşıyan Kovara Hawar hangi tarihte ve nerede basılmıştır?
a) 1931 Şam/Suriye
b) 1932 Tahran/İran
c) 1930 Tahran/İran
d) 1930 Bağdat/Irak
e) 1932 Şam/Suriye
Bersiv(Cevap): E şıkkıdır.
 
 
 
P.5) Aşağıdaki şıklardan hangisi, Kurdî dil yapısına aykırı bir kullanım söz konusudur?
a) Pirtûk (Kitap)
b) Pênûs (Kalem)
c) Serok (Başkan)
d) Deşt (Ova)
e) Çîya (Dağ)
Bersiv(Cevap): E şıkkıdır, çünkü bazı Kürt Dil bilimcileri "y"den önce " î " harfinin gelemeyeceğini savunmuşlardır, ancak bu kural genel geçer değildir. Gittikçe bu kural etkisini yitirmektedir.
 
 
 
P6.) Üç ana öğün olan; sabah(kahvaltı), öğlen ve akşam yemeklerinin Kurdî karşılıkları, aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru sıralanmıştır?
a) Sabah:Taştê, Öğlen: Firavîn, Akşam: Şîv
b) Sabah:Şîv, Öğlen: Firavîn, Akşam: Taştê
c) Sabah: Taştê, Öğlen: Şîv, Akşam: Firavîn
d) Sabah: Firavîn, Öğlen: Şîv, Akşam:Taştê
e) Sabah: Firavîn, Öğlen: Taştê, Akşam: Şîv
Bersiv(Cevap): A şıkkıdır.
 
 
P7.) Salı gününün Kurdî karşılığı nedir?
a) Yekşem
b) Duşem
c) Sêşem
d) Çarşem
e) Pênçşem
Bersiv(Cevap): C şıkkıdır.
 
 
 
P8.) Hangi şıkta, bahar mevsimine ait aylar doğru verilmiştir?
a) Reşemî, Berfanbar, Rêbendan:
b) Adar, Avrêl, Gulan
c) Pûşper, Tîrmeh, Tebax-Gelewêj:
d) Sermawez, Kewçêr, Rezber
e) Gulan, Xizîran, Tebax
Bersiv(Cevap): B şıkkıdır.
 
 
P9.) Kurdî’de "günaydın, nasılsın?" sorusu  hangi şekilde yazılır?
a) Êvar baş, çawa yî?
b) Şev baş, çewa yî?
c) Roj baş, baş çû?
d) Roj baş, çawa çû?
e) Roj baş, çawa yî?
Bersiv(Cevap): E şıkkıdır.
 
 
P10.) Aşağıda verilen, dil ve dilbilgisi terimlerinden hangisinin Türkçe karşılığı yanlış verilmiştir?
a) Hevok (Cümle)
b) Tîp (Harf)
c) Wane(Ders)
d) Mînak (Dize)
e) Peyv (Kelime)
Bersiv(Cevap): D şıkkıdır.
 
 
 

Mamoste: Bedreddînê WANî

Di derheqê Waneyan de agahiyên berfireh (Dersler hakkında detaylı bilgi için)

e-mail: bedreddin-i-wani@hotmail.com

facebook: Kürtdili Edebiyatı

twitter: Bedreddînê WANî(vê gavê hatiye astengkirin)

 

Bu haber 4255 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

KÜRTÇE ÖĞRENME DERSLERİ / 0 DERECE

2. Ders: Kürt Alfabesinde Tîp/Harf

2. Ders: Kürt Alfabesinde Tîp/Harf Bu Derste Neler Öğreneceğiz?

Kürtçe Öğrenme Dersleri / Ön Söz

Kürtçe Öğrenme Dersleri / Ön Söz Yeni tekniklerle ve bu tekniklerin faydaları ile süreci tamamlayarak, sizleri 1.derece (Asta yekemîn) seviyesine ha...
Çîroka Du Mencelan15 Haziran 2017

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

Tüm Hakları Saklıdır...
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi